'Ankara'da ekmeğe zam' yarın yürürlükte

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2007 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Orhan Yaralı, ekmek fiyatlarındaki artış yönündeki tarife değişikliğinin yarın yürürlüğe gireceğini, ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yaralı, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce fiyatı 25 YKr olan 150 gram ekmeğin 30 YKr, fiyatı 50 YKr olan 300 gram ekmeğin 60 YKr, fiyatı 75 YKr olan 450 gram ekmeğin de 90 YKr'den satılacağını kaydetti.

Bu tarifenin üst limit olduğuna işaret eden Yaralı, isteyen fırının bunu uygulayacağını belirtirken, uygulamama hakkında bir yaptırım bulunmadığını, her fırının maliyetine göre hareket edeceğini belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın kendisini ziyareti sırasında, ''ekmeğe yapılan zammın, un ve buğday fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olduğuna'' dikkati çekerek, ''haklı gerekçe bulunmadığı'' gerekçesiyle zammın ertelenmesini istemişti.

Yaralı, maliyetlerdeki artış nedeniyle, ekmek zammını ertelemenini söz konusu olmadığını söyledi.

-SİMİTE ZAM YOK-

Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Odası Başkanı Kamuran Atilla ise simit fiyatını 2 ay önce artırdıklarını hatırlatarak, yeni bir fiyat artışının olmadığını bildirirdi.

Seyyar simit satıcıları konusunda tüketicileri uyaran Atilla, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da pişmiş ağırlığı 90 gram olan, üzerinde 10 gram simit bulunan simitin fiyatının 50 YKr olarak belirlendiğini ve bu fiyatın halen sadece simit kafelerde uygulandığını belirtti.

Piyasada, seyyar büfelerde 70-75 gramlık simitin 3 tanesinin 1 YTL'ye, bazı yerlerde de 4 tanesinin 1 YTL'ye satıldığına işaret eden Atilla, 90 gram simitin maliyetinin 40 YKr olduğunu belirterek, sokaklarda satılan satışlar nedeniyle kayıtlı üretim yapan esnafın haksız rekabete uğradığını söyledi.

Simit üretiminde mutlaka yağ kullanıldığını, oysa sokakta satılan simitlerde yağ bulunmadığını, bunların kaçak fırınlar tarafından üretilirken hijyen kurallarına da uyulmadığını anlatan Atilla, tüketicileri, simit kafelerden simit almaları konusunda uyardı.

Kamuran Atilla, seyyar büfelerin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından özürlü vatandaşlara verildiğini, ancak uygulamada bu büfelerin aylık kira bedeli el değiştirdiğini öne sürdü. Kızılay ve diğer merkezi yerlerdeki büfelerin aylık kirasının bin YTL'ye kadar çıktığını, bazı fırınların 15-20 tane bu tür seyyar büfeyi kiralayarak kendi ürünün sattığını anlatan Atilla, haksız rekabetin önlenmesi için, belediyelerin hem gramaj, hem de satıcı açısından denetim yapması gerektiğini kaydetti.

Haksız rekabetin önlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü'ne de defalarca yazı yazdıklarını belirten Atilla, cumhuriyet savcılıklarının da ''düşük gramaj ile simit satanlar'' hakkında hukuki işlem yapması gerektiğini ifade etti.

Atilla'nın verdiği bilgiye göre, Ankara'da, yüzde 60'ı seryar büfelerde, kalanı simit kafelerde olmak üzere günlük 500 bin civarında simit satılıyor. Ankara'da 60'dan fazla simit kafenin faaliyet gösterdiği, sayının her geçen gün arttığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber